Κοινωνική λειτουργός στο σχολείο μας

Αγαπητοί/ές/ά γονείς και παιδιά,
Ονομάζομαι Παπαδοπούλου Ελένη, είμαι Κοινωνική Λειτουργός και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στα πλαίσια ενίσχυσης των σχολικών μονάδων από το Υπ. Παιδείας με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους,
έως το τέλος της σχολικής χρονιάς θα παρευρίσκομαι στο σχολείο και ο ρόλος μου θα είναι ενημερωτικός, συμβουλευτικός, υποστηρικτικός προς τους μαθητές/τριες, τις οικογένειες τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ 3032Β΄ 04.09.2017, ο Κοινωνικός Λειτουργός:
• Αποτελεί το σύνδεσμο και το διαμεσολαβητή μεταξύ του σχολείου, της οικογένειας, και των άλλων κοινωνικών φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με το παιδί, την οικογένεια και τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν.
• Εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της σχολικής μονάδας, κατάλληλο για την τήρηση του απορρήτου, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή που κρίνεται αναγκαία για το έργο του.
• Συντάσσει το κοινωνικό ιστορικό του/της μαθητή/ριας σε συνεργασία με τους γονείς και εισηγείται τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την καλύτερη προσαρμογή του/της μαθητή/ριας στο σχολικό πλαίσιο.
• Στηρίζει συστηματικά και προγραμματισμένα, σε ατομική ή/και ομαδική βάση, τους μαθητές, που αντιμετωπίζουν προσωπικά ή άλλου είδους προβλήματα.
• Συνεργάζεται με την οικογένεια του/της μαθητή/ριας με στόχο τη διαμόρφωση θετικής στάσης για το σχολικό θεσμό, την εξασφάλιση των κατάλληλων όρων για την απρόσκοπτη συμμετοχή του/της μαθητή/ριας στη σχολική ζωή και την αντιμετώπιση προβλημάτων προσωπικής ή κοινωνικής φύσης. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, κατά περίπτωση οργανώνει την παρέμβαση του σε άτομα, ομάδες και κοινότητα, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη σε ατομική ή ομαδική βάση.

• Διοργανώνει συγκεντρώσεις γονέων, σε συνεργασία με το/τη διευθυντή/ρια και τα άλλα μέλη του προσωπικού του σχολείου και τους ενημερώνει για κάθε είδους υποστηρικτικές υπηρεσίες και παροχές που δικαιούνται.
• Έχει τη δυνατότητα να κάνει προγραμματισμένες επισκέψεις στις οικογένειες των μαθητών, να συνοδεύει τους γονείς σε διάφορες υπηρεσίες, όταν κρίνεται αναγκαίο, σε συνεργασία με το/τη διευθυντή/ρια.
• Σε περίπτωση που προκύπτουν σαφείς ενδείξεις οικογενειακής παραμέλησης ή κακοποίησης ή άλλων σοβαρών προβλημάτων συνεργάζεται με αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου και τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
• Συντάσσει εκθέσεις που αναφέρονται σε θέματα των αρμοδιοτήτων του, κατόπιν γραπτών αιτημάτων των γονέων ή υπηρεσιών και τις παραδίδει στο διευθυντή για τη διεκπεραίωση τους.
Σε καμία περίπτωση ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού δεν είναι επικριτικός και πάντα ενεργεί με τρόπο που προλαμβάνει την απάνθρωπη ή πρακτική διακρίσεων πρακτική σε βάρος οποιουδήποτε ατόμου ή ομάδας.
Οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν ραντεβού μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του σχολείου κάθε Πέμπτη από τις 8:15 έως τις 13:15. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κατά τις προαναφερθείσες εργάσιμες ώρες σε χώρο εντός του σχολείου όπου θα τηρείται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλες και όλους!
Με εκτίμηση,
Παπαδοπούλου Ελένη
Η Κοινωνική Λειτουργός

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>